Het gezin van Camille

 

°21 april 1862 ~ †11 september 1944

Severin Tiersen, veldwachter Wijtschate, °21 april 1862 ~ †11 september 1944

Severin Tiersen, de vader van Camille, was veldwachter in Wijtschate voor en na de groote oorlog. Hij is geboren in 1862. Toen de oorlog begon, was hij 52 jaar. Dat is exact mijn leeftijd terwijl ik deze tekst schrijf. Hij had bij het begin van de oorlog vijf kinderen ten laste, zoals men vroeger het aantal thuis wonende kinderen omschreef. Tussen hem en zijn vrouw Léonie was er een leeftijdsverschil van tien jaar. Dat verklaart de nog relatief jonge kinderen in huis, zoals Anaïse, acht jaar pas in augustus 1914.

 

 

 

In 1922, twee jaar na de terugkeer van het gezin uit Frankrijk – omwille van hun vlucht voor de oorlog – ontving Severin de Zilveren Gesp. Dit ereteken voor veldwachters werd door de Provinciale Raad van West-Vlaanderen toegekend aan Severin op 60-jarige leeftijd voor 33 jaar goeden en trouwen dienst.

Severin Tiersen ontving de Gouden Gesp voor 35 jaar dienst als veldwachter Twee jaar later ontving hij de Gouden Gesp. Inderdaad, voor 35 jaar even goede en trouwe dienst.
Er ontbreekt ongeveer zes jaar in zijn loopbaan als veldwachter, omwille van de oorlog. Tijdens de vlucht van het gezin voor de groote oorlog, zorgde Severin voor alternatieve inkomsten voor zijn gezin. Hij was niet te beroerd om het meest eenvoudige werk aan te nemen: zo vlocht hij in Noord-Frankrijk manden die werden gebruikt door de bakkers. Hij werkte in de steengroeve op de Zwarteberg. Hij kapte er stenen waarmee de wegen werden hersteld die het zwaar te verduren hadden door de militaire transporten. Later in de oorlog, toen ze verder weg van België verbleven, hielp het hele gezin mee om in leven te blijven.

 

Op 1 februari 1929 ging Severin met pensioen, na 40 jaren dienst. De periode waarin hij op de vlucht was voor de groote oorlog samen met zijn gezin, telden blijkbaar mee als gewerkte periode.
Hij maakte ongetwijfeld plaats voor zijn zoon Camille, die zijn vader als veldwachter van Wijtschate opvolgde.
In 1934 schreef Severin een brief aan de Burgemeester en Schepenen van de gemeente Wijtschate, waarin hij verwees naar een bepaald wetsartikel uit 1933. Severin had een zeer duidelijk handschrift:

Brief aan Burgemeester en Schepenen van Wijtschate_handgeschreven door Severin Tiersen

Brief aan Burgemeester en Schepenen van Wijtschate_handgeschreven door Severin Tiersen

Aan de brief is een bijlage gehecht, het gaat om de informatie die hij in de post scriptum vermeldt:

Inlichtingenstaat door Severin Tiersen opgesteld in 1934, als bijlage aan brief aan Burgemeester en Schepenen van Wijtschate

Inlichtingenstaat door Severin Tiersen opgesteld, als bijlage bij de brief hierboven.

Ik heb Severin nooit gekend, hij stierf in 1944. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat iemand de toen 82-jarige man nog heeft kunnen vertellen over de landing in Normandië in juni van dat jaar, een drietal maanden voor hij stierf. Ik hoop dat hij nog geweten heeft dat de Tweede Wereldoorlog wellicht op zijn einde liep. Het zal nipt zijn geweest om hem nog op de hoogte te brengen. Hoe waren zijn laatste weken? Severin overleed op 11 september 1944. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki moesten toen nog vallen.

Leonie Six, moeder van Camille

Léonie Six, moeder van Camille, °03/01/1872 ~ †07/01/1965

De moeder van Camille, heette Léonie Six. Zij was een boerendochter, geboren in Komen. Die stad (Komen-Waasten op vandaag) was toen geen faciliteitengemeente en dus werd de stad die wij nu als Komen kennen, in het huwelijksboekje nog als Comines genoteerd. Ze huwden op 13 juni 1894. Dat was een woensdag. Severin was 32 jaar, Léonie veel jonger: 22 jaar. Hoe heeft de veldwachter uit Wijtschate de boerendochter leren kennen? Ontmoetten ze elkaar op een marktdag? Op de kermis? Had de boerendochter geen schrik van de besnorde, streng uitziende garde? Hoe komt het toch, dat over de generaties heen, dergelijke familiale weetjes niet worden doorgegeven? Ik blijf er nieuwsgierig naar.

Huwelijksboekje Severin en Leonie

Huwelijksboekje Severin Tiersen en Léonie Six

Huwelijksboekje pagina 1_Severin en Leonie

Huwelijksboekje Severin Tiersen en Leonie Six

 

Uit een huwelijksboekje van

Uit een huwelijksboekje anno 1894

De vijf kinderen van Severin en Léonie, werden uiteraard in het huwelijksboekje vermeld:
Zoë, oudste dochter, overleden aan de Spaanse griep in oktober 1918 in Frankrijk
Hélène, tweede dochter, 18 jaar toen WOI begon, overleefde de oorlog
Marcel, oudste zoon, werd brancardier, sneuvelde in april 1918
Camille, tweede zoon, 12 jaar toen WOI begon, overleefde de oorlog
Anaïse, derde en jongste dochter, 8 jaar toen WOI begon, overleefde de oorlog

Severin en Léonie gingen de oorlogsjaren in met vijf kinderen. Ze keerden naar ‘huis’ terug met slechts drie van hen.

Huwelijksboekje blad met kinderen_Severin en Leonie

Geef een reactie

Required fields are marked *.