Het dorp van Camille: Wijtschate

Wijtschate als dorp bestaat al lang, al meer dan 1000 jaar. Vóór de oorlog was het veel meer bebost. Er woonden toen ongeveer 3500 inwoners, best wel veel.  Het dorp is heel uitgestrekt: het is meer dan 2500 ha groot. In 1914, vóór de oorlog, telde het dorp vijf windmolens met namen als de Kapelleriemolen en de Spanbroekmolen. Dat er veel molens werden gebruikt was logisch: Wijtschate ligt op een hoogte en een molen op een heuvel vangt veel wind. Dat het dorp op een heuvel ligt, werd het dorp echter fataal in de groote oorlog.

vóór de oorlog

Wijtschate vóór de oorlog

Wijtschate anno 2014

Wijtschate anno 2014

 

 

 

 

 

Vóór de oorlog werden blijkbaar al postkaarten gemaakt van de dorpen rondom Ieper. Van Wijtschate wellicht niet voor de ‘toeristen’ uit die tijd. Alhoewel, het dorp lag langs de tramlijn Waasten – Kemmel. In ieder geval is het goed dat iemand op het idee kwam om postkaarten te maken van de dorpen. De tekst op de – via Duitse veldpost verstuurde kaart zie hierboven – is in het Duits geschreven en werd ontcijferd door Wouter Tiersen (zoon van mijn broer Peter):
‘Bild zeigt fünf Jahre her, finde Nur noch Trümmerhaufen’
“Beeld is van 5 jaar terug, ik vind enkel nog puinhopen”

De dorpskern is bij de heropbouw grondig veranderd: kijk alleen al maar naar de kerktoren. Trouwens: de volledige kerk staat op een andere plaats, meer vooruit geschoven. De kerk zelf is veranderd van een hallenkerk in een neo-gotische kerk. Het kerkhof rond de kerk is er niet meer. Café Saint-Hubert – rechts op de foto – staat op vandaag ongeveer op dezelfde plaats. Voor het overige is wat nu het marktplein is, een ‘uitvinding’ van na de oorlog. Vóór de oorlog, had Wijtschate zelfs geen marktplein! Waar nu het plein is, was een huizenblok met zelfs een grote brouwerij.

De school van Camille
Camille ging ongetwijfeld naar school. Hij woonde in de dorpskern, dit was al een voordeel tegenover kinderen van het platteland. Zijn vader was veldwachter, een ‘geletterd’ man die – neem ik aan – wel zal gewild hebben dat zijn kinderen school liepen. Camille kon heel mooi schrijven, in het typisch regelmatige handschrift van mensen uit die tijd. Verder en later in deze blog, zal je handschrift van hem zien.

Er waren verschillende scholen in Wijtschate.
Camille zal als kleuter, naar deze gemeenteschool (zie links op de foto) zijn geweest – meisjes en jongens samen in één klas. Achter de muur links en rechts had je de speelplaats. De ingang was via de Tuinstraat. Camille woonde met zijn ouders in de Tuinstraat. De gemeenteschool stond ongeveer op de plaats van ‘Ons Tehuis’ – dit gebouw zie je op de kleurfoto rechts, het is het gebouw met de hoge gevel en twee kleinere gevels. Ons Tehuis was lange tijd de plaatselijke feest- en ontmoetingszaal, op vandaag zijn er appartementen.

Gemeenteschool Wijtschate vóór de oorlog

Gemeenteschool Wijtschate vóór de oorlog, links op de foto. De gebouwen rechts op de foto zijn nooit heropgebouwd, daar bevindt zich nu het marktplein van het dorp.

Marktplein Wijtschate, waar kleuterschool zich bevond vóór 1914

Marktplein Wijtschate anno 2014, links had je de gemeenteschool.

 

 

 

 

 

 

 

Op de prentkaart hieronder zie je rechts de jongensschool, waar Camille naar school ging, toen de oorlog begon. De jongensschool bevond zich in de Staanijzerstraat, waar anno 2014 zich ook de lokale school bevindt, op vandaag weliswaar voor meisjes en jongens samen:

Bron prentkaart:Heuvelland graag gezien

Bron prentkaart:Heuvelland graag gezien, Uitgeverij De Klaproos, 2002

 

 

2 Comments

 1. Wat een boeiende blog, Ingrid! We zijn blijkbaar dorpsgenoten… ik vond je verhaal ook op Facebook en liet daar al een bericht voor je achter. Ik weet niet in hoeverre een bericht hier openbaar verschijnt als ik straks op ‘post comment’ klik, vandaar. Jouw blog inspireert, misschien vinden we elkaar wel! veel groetjes, Maaike

  Reply

 2. Hey tante
  Postkaart zou ongeveer zoiets moeten zijn:

  Bild zeigt fünf Jahre her, finde Nur noch Trümmerhaufen

  “Beeld is van 5 jaar terug, ik vind enkel nog puinhopen”

  Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.