Article
0 comment

Soloslim

Poperinghnaar, 17 februari 1924

Ik haat kaartspelen. Als kind kon je me nog min of meer overhalen tot een spelletje pietje zot jagen. Langer dan twee spelletjes hield ik het niet uit. Ik verloor dan ook nog altijd van mijn twee broers. Later leerde ik manillen, het typisch Westvlaamse kaartspel. Jakkes. Nog erger. Ik begrijp de technieken niet en verloor altijd.
Mijn verbazing was dus groot toen ik via deze blog een berichtje kreeg van Dhr. Frank Maes met een krantenknipsel over mijn overgrootvader Severin. Een bericht in de krant over zijn prestaties als kaarter. Hij was een top-speler!
Soloslim, ik had er nog nooit van gehoord. Het betekent ‘in het kaarten wiezen alle slagen alleen halen’. Ik weet niet of het een egoïstische manier van kaarten is, maar in ieder geval: Severin hield van kaarten en was er goed in.
Een talent dat via de genen niet naar de achterkleindochter is overgedragen, dat is duidelijk.

Dhr. Frank Maes leerde deze blog kennen door het boek Niet omkijken, Camille. Zijn overgrootvader Polidore L’Haire, °Wijtschate 1870, was bos- en jachtwachter op het domein van de familie Cavrois (De Vierlingen – Hollebeke). Hoogstwaarschijnlijk kwam Polidore beroepshalve in contact met Severin en Camille Tiersen.
Polidore was in zijn vrije tijd voorzitter van “Willen is Kunnen”.
In het boek over Camille maak je kennis met een aantal spelers van dit toneelgezelschap.

Misschien probeer ik deze winter toch nog eens een potje manillen. Ik beloof het toch maar niet.

Geef een reactie

Required fields are marked *.