Article
1 comment

Maak kennis met Agnes, de vrouw van Camille

Beste bloglezer

Met bijna 1.000 zijn jullie momenteel: bloglezers die via deze blog al één of meerdere berichten over mijn speurtocht naar het lokale verleden lazen. Het doet plezier dat zoveel mensen – net als ik – ook wel eens een individueel verhaal willen kennen.
Over geschiedenis lezen is namelijk één zaak, dit toegespitst zien op het echte verhaal van iemand die het effectief heeft meegemaakt, maakt het zoveel bevattelijker.

Uit dank voor zoveel interesse en bij wijze van intermezzo, beste bloglezer, dook ik in de familiale foto-kast, zoals iedereen die wel heeft. Misschien zijn dit bij u een paar dikke albums, zelfs nog met zwartwit foto’s met zo’n gekartelde rand, netjes in het fotoboek gekleefd met ouderwetse ‘hoek’ stickertjes.
Bij mij is het anders: mijn vader was een dia fanaat. Het vroeg wel een half uurtje werk op zijn minst om het scherm met bijhorende projector op te stellen. Alsook om het op te starten: ‘hoe werkt dit ding ook alweer’.
Gelukkig bestaan er nu handige toestellen om dia’s in te scannen. De kwaliteit van zo’n ingescande dia is niet optimaal, onderstaande dia/foto is dan ook al ruim 45 jaar oud.

Maak kennis met Agnes, de echtgenote van Camille. Deze foto met hoog vintage gehalte toont hen in de ‘voorplekke’ van hun huis, de ‘beste kamer’. Dergelijke foto’s (dia dus in feite) werden genomen met Nieuwjaar of tijdens de jaarlijkse kermis, waarbij kinderen en kleinkinderen bij opa en oma op bezoek gingen en een goed stuk vlees – bijvoorbeeld rosbief of koetong in tomatensaus – kregen voorgeschoteld met gebakken aardappeltjes en groenten. Maar met nadruk op het goede stuk vlees, niet op de groenten. (Op andere dagen werden wij in de keuken ontvangen).
De vintage radio, het bijhorende behangpapier en het vintage koffiekannetje maken deze foto compleet.
Agnes was een heel lieve dame. Ze was haar hele leven huisvrouw en zij en Camille vormden één geheel in woorden en daden. Ze was expert in het ‘inleggen’ van groenten: in de zomer was ze urenlang bezig met het steriliseren van groenten uit Camille’s groetentuin. De grote gietijzeren ketel op het gasfornuis zorgde voor enorme stoomwolken met als gevolg bedampte keukenramen. Omwille van haar reuma, hielp ik geregeld de bokalen met groenten naar de kelder dragen.
De foto moet gemaakt zijn op een werkelijk belangrijke dag, want ze draagt haar beste ‘schorte’ (voorschoot). Ik zag haar zelden zonder het nuttige kledingstuk.

Camille en Agnes in 'de voorplekke' van hun huis (dit was de kamer voor speciale gelegenheden).

Camille en Agnes in ‘de voorplekke’ van hun huis
(dit was de kamer voor speciale gelegenheden).

Inmiddels heb ik mijn bezoek aan Melle (FR) verwerkt. Het was één en ander – emotioneel – om als eerste familielid na zo’n 95 jaar de stad te bezoeken waar je familie tijdens WOI verbleef.
Nu spitst mijn onderzoek zich toe op Westouter. Camille woonde daar geruime tijd, ik ben o.a. op zoek naar de exacte plaats waar ze hun barak bouwden. Wordt vervolgd dus, deze blog.
Vintage groeten uit de Westhoek.

1 Comment so far

  1. Hello,
    Als ik het goed voor heb, was Agnes de zuster van mijn grootvader Gaspard Doheyn. Toen ik klein was veel op bezoek geweest bij Camille ‘De Garde’ in de Tuinstraat naast het huis van Postbode Lucien Pringels.

    Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.