Article
2 comments

De Nieuwjaarsbrief

De Nieuwjaarsbrief, 1969

Nieuwjaarsbrief, model 1969

Het is een Vlaamse traditie, de Nieuwjaarsbrief. Laat in de herfst was er allereerst het kiezen. De diverse modellen met hun respectievelijke prijzen werden voorgelegd op school en thuis besproken. En dan, in de laatste weken voor Nieuwjaar kwam hét plechtig moment: het schrijven zelf op school in klasverband. Een aantal uren van zichzelf bewijzen voor wie al vlot kon schrijven, een moment van zwoegen en zweten voor de minder vlotte schrijvers. Aan het aantal Nieuwjaarsbrieven bij je medeleerlingen kon je weten van wie de grootouders nog leefden, alsook de meter en de peter. Op zijn minst werd er één Nieuwjaarsbrief neergepend – wie er slechts één had dat vonden we triest – voor de ouders of moeder of vader. De leerkracht sprak de klas streng toe want het schrijven diende onmiddellijk foutloos te gebeuren. Herbeginnen was geen optie want je had het gewenste aantal Nieuwjaasbrieven op voorhand doorgegeven, soms wel met een reserve exemplaar, maar niet elke brief kon je herbeginnen. Stilte in de klas, er werd een nieuwe vulling in de pen gestopt, en wie de brief zonder fouten of vlekken afwerkte, slaakte een zucht.
Op Nieuwjaarsdag gingen we op bezoek bij Peter en Meter, alsook bij de grootouders. De brief werd bovengehaald. Het was voor velen stresserend, een soort optreden bij de eigen familie, een soort test of je wel in staat was een tekst behoorlijk voor te lezen. Hoe dan ook, de brief werd beloond met een geschenkje: meestal geld – je peter of meter stak je zijn of haar gesloten vuist toe en stopte een propje geld in je kleine kinderhand – of je kreeg een pakje. Liefste peter, liefste meter, hoe meer dat je geeft, hoe beter was het rijmpje dat de ronde deed maar dat niemand bij peter of meter zelf durfde uitspreken.
Ik wens de lezers van Mijngrooteoorlog veel geluk en rijke zegen en ik probeer om flink te zijn en in 2015 nog heel wat uit te zoeken over het vluchtverhaal van opa alsook peter Camille.

Nieuwjaarsbrief 1969, eerste leerjaar, Wijtschate

Nieuwjaarsbrief 1969, eerste leerjaar, Wijtschate

 

2 Comments

  1. WAW!! Heel mooi geschreven, figuurlijk en letterlijk! Elk jaar opnieuw probeer ik die magie rond een perfect verzorgde Nieuwjaarsbrief in klas te krijgen.. maar het wordt altijd moeilijker! ‘Schoon schrijven’ is niet meer echt ‘cool’ nu. Jammer, hé. Veel lieve wensen terug en we blijven héél aandachtig meelezen in 2015!!! Tot ‘lezens’!

    Reply

  2. Nieuwjaarsbrieven schrijven deed ik zeer graag. Liam zijn nieuwjaarsbrief zit nog in gesloten verpakking, maar hij heeft hem wel al tientallen keren opgezegd 😉 toch is hij er in de kleuterklas flink mee bezig geweest.

    Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.