Article
0 comment

Augustus

Ik ben geabonneerd op ‘De Oorlogskranten’, zie www.deoorlogskranten.be. Elke week ontvang ik een selectie uit de kranten van 1914, met boeiend en verklarend commentaar. Uitermate interessant.
Bij de krant Het Laatste Nieuws kan je momenteel ook  (een kopie van) de toenmalige krant van 1914 terugvinden.

We zijn augustus 2014. De oorlog was 100 jaar geleden in augustus (4 aug.) al gestart maar was nog niet tot in de Westhoek – lees ‘Wijtschate’ – gearriveerd. In hoeverre zouden Camille en zijn ouders verontrust zijn geweest, in een tijd waarin een stad als Brussel bijvoorbeeld, een verre dagreis betekende, als je het al in één dag kon halen.
De kranten zijn in augustus 1914 hoogst optimistisch en/of willen geen paniek zaaien onder de bevolking: boven de krantenartikels staan titels als: ‘Onze helfhaftige soldaten’, ‘Het terugtrekken der Duitschers’, ‘Het Duitsch Plan verijdeld’, … maar ook een heel klein artikel: ‘Onverwijld binnenroepen der Klasse van 1914’.
In ‘De Poperinghenaar’, de lokale krant waarvan ik aanneem dat die ook in Wijtschate werd gelezen, lees ik op 9 Oogst* (*augustus) op de voorpagina: ‘Europa in oorlog’, Hevige gevechten, Schitterende zegepralen der Belgen. Frankrijk en Engeland schieten ter hulp.’ Bron Historische kranten.be.

In Wijtschate wist men toen nog niet dat het hele dorp zou worden platgewalst door de oorlogmachine, evenmin dat – 100 jaar later – duizenden toeristen de regio zouden bezoeken, op zoek naar de historische achtergrond van de groote oorlog.

 

Geef een reactie

Required fields are marked *.