Article
0 comment

School gevonden van Marcel, de brancardier

Sint-Jozefinstituut Torhout

Sint-Jozefinstituut Torhout vroeger

Vandaag mail ontvangen van mevrouw Els Wybo van Middenschool Sint-Rembert in Torhout. In het voorgebouw van deze school, hangt een herinneringsplaat aan gesneuvelde oud-leerlingen. Eén van die oud-leerlingen vermeld op de plaat is Marcel Tiersen! Marcel volgde er les als ‘normalist’ (leerling onderwijzer) in de normaalschool die toen tot het Sint-Jozefinstituut behoorde (op vandaag Sint-Rembert). Els vond via mijn blog zijn naam terug en stuurde de mail. Ik wist tot op vandaag helemaal niet waar Marcel naar school was geweest.
Straffer nog: in oktober 2014 is er een herdenkingsdag voor de leerlingen uit de Middenschool, waarbij tijdens het slotmoment de gesneuvelde oud-leerlingen – waaronder Marcel – zullen worden herdacht.
Ik ben echt ‘gepakt’ door deze mail en loop al de hele dag met een warm gevoel in mij.
Binnenkort ga ik zeker op bezoek in de school van Marcel! Wordt vervolgd!

 

Article
0 comment

Namenlijst

‘De namenlijst’. Ik had al gehoord van dit initiatief door het In Flanders Fields Museum in Ieper, in samenwerking met GoneWest.
De namenlijst is een register met WOI slachtoffers, militairen en burgers, ongeacht hun nationaliteit. Ik vind dat een mooi initiatief.
De namen en de gegevens in het register zullen ‘eeuwig’ worden bewaard en kunnen worden geraadpleegd via: http://www.gonewest.be/nl/namenlijst.
Op vandaag zijn er 513 087 namen in het register opgenomen!
In het museum zelf worden elke dag de namen geprojecteerd van de slachtoffers die exact 100 jaar geleden vielen.
Dus dacht ik: even controleren of de broer van Camille – brancardier Marcel Omer Tiersen – ook al in de lijst is opgenomen. Dit was niet het geval.
Dus heb ik een verzoek gestuurd naar het IFFM om Marcel in de lijst op te nemen.
Dit is gelukt:
http://www.gonewest.be/nl/namenlijst/fiche/B83C6988-1398-11D3-AAFC-F7ACF9270648
Op 17 april 2018 wordt zijn naam dus de hele dag geprojecteerd in het In Flanders Field Museum en zijn naam is voor altijd in het register opgenomen.
Zo heb ik mijn eigen kleine bijdrage geleverd aan het ‘collectief geheugen’.