Article
0 comment

Namenlijst

‘De namenlijst’. Ik had al gehoord van dit initiatief door het In Flanders Fields Museum in Ieper, in samenwerking met GoneWest.
De namenlijst is een register met WOI slachtoffers, militairen en burgers, ongeacht hun nationaliteit. Ik vind dat een mooi initiatief.
De namen en de gegevens in het register zullen ‘eeuwig’ worden bewaard en kunnen worden geraadpleegd via: http://www.gonewest.be/nl/namenlijst.
Op vandaag zijn er 513 087 namen in het register opgenomen!
In het museum zelf worden elke dag de namen geprojecteerd van de slachtoffers die exact 100 jaar geleden vielen.
Dus dacht ik: even controleren of de broer van Camille – brancardier Marcel Omer Tiersen – ook al in de lijst is opgenomen. Dit was niet het geval.
Dus heb ik een verzoek gestuurd naar het IFFM om Marcel in de lijst op te nemen.
Dit is gelukt:
http://www.gonewest.be/nl/namenlijst/fiche/B83C6988-1398-11D3-AAFC-F7ACF9270648
Op 17 april 2018 wordt zijn naam dus de hele dag geprojecteerd in het In Flanders Field Museum en zijn naam is voor altijd in het register opgenomen.
Zo heb ik mijn eigen kleine bijdrage geleverd aan het ‘collectief geheugen’.

 

 

Article
0 comment

Augustus

Ik ben geabonneerd op ‘De Oorlogskranten’, zie www.deoorlogskranten.be. Elke week ontvang ik een selectie uit de kranten van 1914, met boeiend en verklarend commentaar. Uitermate interessant.
Bij de krant Het Laatste Nieuws kan je momenteel ook  (een kopie van) de toenmalige krant van 1914 terugvinden.

We zijn augustus 2014. De oorlog was 100 jaar geleden in augustus (4 aug.) al gestart maar was nog niet tot in de Westhoek – lees ‘Wijtschate’ – gearriveerd. In hoeverre zouden Camille en zijn ouders verontrust zijn geweest, in een tijd waarin een stad als Brussel bijvoorbeeld, een verre dagreis betekende, als je het al in één dag kon halen.
De kranten zijn in augustus 1914 hoogst optimistisch en/of willen geen paniek zaaien onder de bevolking: boven de krantenartikels staan titels als: ‘Onze helfhaftige soldaten’, ‘Het terugtrekken der Duitschers’, ‘Het Duitsch Plan verijdeld’, … maar ook een heel klein artikel: ‘Onverwijld binnenroepen der Klasse van 1914’.
In ‘De Poperinghenaar’, de lokale krant waarvan ik aanneem dat die ook in Wijtschate werd gelezen, lees ik op 9 Oogst* (*augustus) op de voorpagina: ‘Europa in oorlog’, Hevige gevechten, Schitterende zegepralen der Belgen. Frankrijk en Engeland schieten ter hulp.’ Bron Historische kranten.be.

In Wijtschate wist men toen nog niet dat het hele dorp zou worden platgewalst door de oorlogmachine, evenmin dat – 100 jaar later – duizenden toeristen de regio zouden bezoeken, op zoek naar de historische achtergrond van de groote oorlog.